Het verhaal van Mike

Een opmerking die hij vaak maakt. Vooral bij stoere jongens en mensen die hij spontaan tegenkomt, maar zelfs politieagenten krijgen een boks (een hand met gesloten vuist) en knuffel. Mike is een allemansvriend. Uiteraard wordt iemand interessanter als er iets te halen valt. Maar dat is bijzaak, want naast dat extraatje zoals een lekker glaasje drinken, alcoholvrij biertje of een hapje wordt Mike ontzettend gelukkig van mensen om hem heen. En vice versa.

Mike van Oort is mijn broertje.
Nou ja, broertje. Hij is een kop groter dan ik, en alweer 22 jaar. Hij maakt dagelijks nieuwe vrienden. Begeleiders, werklui die incidenteel aan het werk zijn op zijn instelling of toevallige voorbijgangers op straat of bij de kinderboerderij. Maar zijn échte vrienden, zijn mijn vrienden. Toevallig? Nee, Mike is namelijk naast mijn broertje ook mijn beste vriend. Dus je krijgt hem er gratis bij. Maar zo voelt het voor hen allesbehalve. Mike is een ontzettende grappenmaker, soms veel te eerlijk en zegt wat hij wil en denkt. Heerlijk puur dus. Eens per maand gaat hij naar de kroeg met een goede vriend. Soms mogen mijn vriend en ik dan mee, soms ook niet. Dan wil hij stoer bier drinken (alcoholvrij, zonder dat hij het weet). Daar hoort een zus niet bij natuurlijk. Ook al is het op vrijdagavond van 19:00 uur tot 21:00 uur, hij heeft de tijd van zijn leven en loopt zwalkend over straat daarna omdat hij zogenaamd dronken is.

Inmiddels ben ik 28,
dus heb al aantal jaar dezelfde vriendenclub om mij heen. Toch kan Mike soms het verleden moeilijk loslaten. Zo heeft hij het nog steeds over mijn ex die ik al 5 jaar niet meer spreek. Drie jaar geleden had ik een ander vriendje. Maar dat was het toch net niet, dus ik maakte het uit. Net voor Mike zijn verjaardag. Tja, dat was dus niet de bedoeling. ‘Hij mag toch gewoon komen en mij een cadeautje geven?’ Toen ik daarna met Mike in de stad was sprak hij een groepje wildvreemde jongens aan: ‘Wil iemand van jullie het vriendje worden van mijn zus?’ Daar sta je dan, een kop zo rood als een tomaat. Maar hij bedoelt het goed en wil lief zijn voor mij en ondertussen is een man in de familie natuurlijk wel een leuke aanvulling. Mike houdt van stoere dingen doen. Stoer praten, stoere kleren en scheuren met mijn vriend in de auto. Vooral de mannen doen het goed bij hem. Zo heb ik ook een aantal Marokkaanse vrienden. Die zijn natuurlijk helemaal dikke vette cool. Met een hoop stoere taal gaan ze dan met hem voetballen of beginnen we iets eerder op de avond met een Halloweenfeestje, zodat hij er ook even van kan genieten.

Trouwen en kindjes krijgen
Mike droomt ook over later. Een aantal vriendinnen van mij staat al jaren in een top 5 die wekelijks aan verandering onderhevig is. Hij wil graag samenwonen, trouwen en kindjes krijgen. En dan natuurlijk niet meer op een groep wonen maar samen met zijn vrouw in een echt huis. Ergens diep van binnen weet hij dat dit niet zal gebeuren en dat hij geen kinderen kan krijgen. Maar toch wil hij zo graag ‘gewoon’ zijn, en een leven zoals ik. Dat vind ik ontzettend moeilijk. Ik ga hem niet iedere keer de harde waarheid vertellen.

Ondanks dat Mike niet altijd de makkelijkste is, oneindig vragen kan stellen en blijft onderhandelen, is hij een allemansvriend.
Hij is eerlijk, soms iets te. Hij vertelt je gewoon duidelijk als hij het cadeautje niet mooi vindt of als hij mijn jurkje lelijk vindt. En als hij aan iemand niet kan zien of het een man of vrouw is, dan vraagt hij het gewoon. De combinatie van zijn puurheid, humor en de liefde die hij geeft, zorgt ervoor dat zelfs vreemdelingen hem spontaan een boks of knuffel geven als hij daarom vraagt.

Geertje van Oort

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *